Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

M1: Esély

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló: Oroszlánszívű Benedek meséje

Matilda és a Tetovált Állatmentők

Matilda, a katica kislány nagyon kíváncsi természetű. No, nem azért, hogy legyen miről pletykálkodnia, csupán szeret a dolgok végére járni. Nem szereti, ha nem ért valamit. Addig nem nyugszik, amíg választ nem kap a kérdéseire. Így volt ez tegnap is, amikor megpillantott egy táblát, amin ez állt: "Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesülete"

Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesülete

- Vajon kik lehetnek ők? Azt értem, hogy állatmentők, de mit jelent az, hogy tetovált? Legjobb lesz, ha felkeresem Gombóc urat, a bölcs medvét. Ő is van olyan okos, mint a bagoly és hozzá legalább biztosan nem akkor megyek, amikor éppen alszik, elvégre nappal van. - gondolta Matilda, majd elrepült

Gombóc úr házát még az is könnyen megtalálja, aki nem tudja pontosan az oda vezető utat. A katica számtalanszor járt már nála, így akár csukott szemmel is repülhetett volna, de nem akarta elszalasztani a látványt, ami már messziről megmosolyogtatja minden egyes alkalommal. A medve háza ajtaján ugyanis a saját képe díszeleg. No, nem azért mert annyira nagyképű, sokkal inkább azért, mert nagyon barátságos, és nem akarja, hogy bárki is féljen tőle csak azért, mert ő egy medve.

Gombóc

Amikor Matilda megérkezett, Gombóc úr éppen tejbegrízt főzött.
- Egy perc és megyek, csak nem szabad abbahagyni a kevergetést, nehogy csomós legyen. Addig helyezd magad kényelembe.
- Jó, köszönöm szépen! Ugye majd sok kakaót teszel az enyémre? - kérdezte lelkesen a katica

Matilda

- Még szép, hiszen az úgy a legfinomabb, de még eltart egy ideig, mire kihűl, még csak most lett kész. - mondta a medve
- Annál jobb. Legalább lesz időnk megbeszélni, hogy mi az a tetovált. - vágta rá Matilda
- Hol hallottad ezt a szót? - csodálkozott a medve
- Nem hallottam, hanem olvastam egy táblán.
- De jó! Ezek szerint jól megy már az olvasás. És mi állt még a táblán?
- Az, hogy "Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesülete"
- Nagyon érdekes. Nos, ha valaki tetovált, az azt jelenti, hogy van bőrén valamilyen minta vagy írás. Olyan dolog, ami neki sokat jelent. – magyarázta Gombóc úr
- Olyan, mint rajtam a pöttyök, amiről tudják, hogy én katica vagyok? - kérdezte Matilda
- Nem egészen, mert ők nem a mintával születnek és nem is később jön ki rajtuk, hanem ők csináltatják ezt tetováló művészekkel. Például van, aki a kedvenc állatát, idézetét, vagy valamelyik rokonának a képét viseli a bőrén.
- Azért, hogy különlegesebb legyen, mint a többiek? - kérdezte a katica
- Nem azért, hiszen a tetteink tesznek különlegessé, és nem az, ahogy kinézünk. Csupán arról van szó, hogy nekik így tetszik és kész. Manapság már nagyon tehetséges tetoválók vannak, ezért sok szép alkotást láthatunk embereken.
- Miért az a nevük, hogy Tetovált Állatmentők?
- Tudod, az emberek nagyon sokféleképpen gondolkodnak. Van, aki szerint a tetoválás rossz, és akinek van tetoválása az biztos gonosz vagy buta ember.
- De hát ez butaság! Aki állatokat ment meg, az nem lehet rossz ember. Lehet, hogy azért választották a Tetovált Állatmentők nevet, hogy az emberek elgondolkodjanak rajta, hogy igen is összefér a két dolog, és hogy a tetoválás nem jellemhiba. - mondta izgatottan a katica
- Bizony ám! Főleg, ha belegondolunk, hogy miket is csinál pontosan egy állatmentő!
- Például, ha beszorult valahova egy állat és nem tud kijönni, akkor segítenek a Tetovált Állatmentők? - kérdezte Matilda
- Igen, de tudod az ő munkájuk ennél sokkal összetettebb, és szomorúbb is. Vannak olyan emberek, akik csak azért tartanak állatot, hogy legyen nekik. Nem szeretik, nem bánnak jól vele, láncon tartják, és ha eszükbe jut, adnak neki enni.
- Ez borzasztó!
- Igen, az, de szerencsére vannak rendes emberek, akik hogyha látnak ilyen sanyarú sorsú állatot, akkor bejelentik az állatmentőknél, ők pedig elkobozzák a gonosz embertől, állatorvoshoz viszik, aztán keresnek neki ideiglenes befogadót vagy végleges gazdát, aki szereti és törődik vele.
- Még szerencse. Akkor is segítenek az állatmentők, ha eltéved egy kutya vagy egy macska és nem talál haza?
- Akkor is, de néha nem könnyű megtalálni a gazdát, mert hiába van chip a kutyában vagy macskában,- már ha van egyáltalán, elfelejtik regisztráltatni és akkor hiába minden.
- Mi az a chip? - kérdezte Matilda
- Egy olyan eszköz, aminek segítségével tudják azonosítani az állatok lakhelyét és, gazdáját. Olyasmi, mint az embereknél a személyi igazolvány. Ha eltűnik egy állat és regisztrálva van a chipje, rögtön kiderül, hol lakik, és már viszik is haza és mindenki örül. - magyarázta a medve
- Ugye sok pénzt kapnak az állatmentők, amiért ilyen jó szívűek és ezzel foglalkoznak? - kérdezte lelkesen Matilda
- Sajnos nem kapnak érte pénzt. Azért csinálják, mert nagyon szeretik az állatokat, és szeretnének minél többet megmenteni. Mindannyian munka mellett, önkéntesen végzik ezt a tevékenységet.
- Most már értem, hogy miért mondtad, hogy a tetteink döntik el, hogy milyenek vagyunk és nem az, ahogy kinézünk. A Tetovált Állatmentők nagyon rendesek.
- Bizony, és szerencsére egyre több ember tudja ezt és támogatja is őket, hogy legyen pénzük gyógyszerekre, élelemre és állatorvosi költségekre.
- Ha lenne pénzem, én is adnék, de én csak egy katica vagyok. - sopánkodott Matilda
- Sose bánd! Te vagy a legkedvesebb és legokosabb katica, akit ismerek. Te legalább elgondolkodsz dolgokon és megjegyzed, hogy nem a külső dönti el, hogy milyen valaki.
- Hanem a tettek! - vágta rá Matilda
- Bizony! Most viszont együk meg a tejbegrízt, mert farkaséhes vagyok.