Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

M1: Esély

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló: Oroszlánszívű Benedek meséje

A Télapó felesége

Marci és Míra

Mindenekelőtt egy sok-sok éves félreértés szeretnék eloszlatni, mi szerint a Télapó felesége Télanyó. Határozottan állítom, hogy aki ezt hiszi, az téved. A Télapó felesége ugyanis nem más, mint Kincső, a kissé kövérkés, de kedves arcú és szép házi tündér. A Télapó számára a legnagyobb kincs ő, mivel mindig finom étellel, meleg fürdővel, és forró teával várja az ő derék férjurát. Tudja, milyen fárasztó minden évben szétosztani a temérdek ajándékot, és karácsony előtt még a Jézuskának is besegít, dacolva a hóval, faggyal. Ez egyszer maga a Télapó is belegondolt mi vár rá, ezért a fejére húzta a paplant és hangos horkolásba kezdett.
- Mi ez? Már megint belógott a házba az egyik kismalacunk, amíg én kimentem tüzelőért? Majd mindjárt utánajárok. - gondolta Kincső, aki ez alatt a konyhában szorgoskodott.
- Apjuk! Te még ágyban vagy? Már régen útra készen kellene állnod! - szólt Kincső, mi közben lehúzta a Télapóról a takarót.
- Hadd aludjak még egy kicsit! Olyan jó meleg van! Sőt inkább ma nem is megyek ki a házból. Megcsinálom helyetted az összes házi munkát. Még a baracklekvár készítést is vállalom!- alkudozott a Télapó.
- Igen? És akkor ki segít a Jézuskának a fa alá rejteni az ajándékokat? Nyakunkon a karácsony! - méltatlankodott Kincső.
- Majd a gyerekeink segítenek. Éppen elég idősek már ahhoz, hogy vezessék a szánt. A kéményen is könnyebben beférnek, mint én, mivel kisebbek. Magyarázta a Télapó.
- Hát ez az, hogy kisebbek. És a zsákot ki cipelné házról házra?- érdeklődött Kincső.
- Jó, jó ebben igazad van. 10 perc és elkészülök! De egy biztos. Ha már mindenképpen mennem kell, magammal viszem Marcit és Mírát. Még régen megígértem Boginak, hogyha Marci nagyobb lesz, ő is találkozhat velem. Évek teltek el azóta. Marci már 7 éves. Ha itt lenne, ő kérné, hogyha Míra a kistestvére nagyobb lesz, ő is találkozhasson velem. Marci és Míra pont kiegészítik egymást. Marci csendes, de nagyon okos, Míra vakmerő, kicsit szeleburdi. Nagyon szeretik egymást. Miért várnék, amíg Míra nagyobb lesz? Hisz már 4 éves! Marci is biztos szívesebben tart velem, ha a kishúga is jön. - érvelt a Télapó.
- Rendben van, legyen, ahogy akarod. Amíg te elkészülsz, megnézem, mit csinál a mi két gézengúzunk.- mosolygott Kincső és elindult a gyerekek szobája felé.
A gyerekek meg sem hallották, hogy anyukájuk belépett a szobájukba, mivel éppen egy hatalmas párnacsatát vívtak, még hozzá Marcival és Mírával nagy kacagások közepette. A zajt csak Kincső dorgáló hangja törte meg.
- Huba, Emőke! Látom már megint elkötöttétek apátok szánját!
- Igen, mert nem akartunk zavarni titeket. Apu mélyen aludt, te pedig el voltál foglalva a karácsonyi sütés-főzéssel. - szólt Huba.
- Mi meg unatkoztunk, ezért gondoltuk hozunk ide két kedves kis vendéget. Bogiról is jókat hallottunk, ezért választottuk Macit és Mírát játszótársul. - tette hozzá Emőke.
- Most az egyszer jól sült el a csínytevésetek gyerekeim. Apátok éppen Törökbálintra készült Marciékért, és már így is késésben volt.
Tényleg? És miért akart eljönni értünk a Télapó? - kérdezte Maci.
Hogy segítsetek neki szétosztani az ajándékokat, amiket a Jézuska rábízott. - felelte Kincső.
- De jó! - ugrándozott Míra.
- Mi is mehetünk? - kérdezte Huba.
- Rátok ma a konyhában van szükségem gyerekeim. Huba mákot fog darálni, Emőke pedig segít nekem megtölteni lekvárral a hókifliket.
- De anyu! Most azért, mert engedély nélkül elvittük apa szánját? Te is mondtad, hogy jót tettünk vele. - sopánkodott Huba.
- Dehogy azért! Hármasban jobban megy a munka. Ennyi az egész. - felelte Kincső.
Idő közben előkerült a Télapó egy hatalmas zsákkal a hátán.
- Marci, Míra! Ti már itt is vagytok? Ragyogó. Akkor indulhatunk is. Sok helyre kell mennünk - mondta, és cinkosan Hubára kacsintott.
Koma és Soma már útra készen állt. Nem volt más hátra, mint felpattanni a szánra és szélsebesen repülni házról házra.
- Vezethetek én? Bogitól tanultam, hogyan kell irányítani Komát és Somát!- kérte Míra.
- Csak bátran! - mosolygott a Télapó.
Míra elkiáltotta magát: Koma! Soma! Rajta, rajta!
Bizony, jól emlékezett Míra. Koma és Soma csak úgy szelte az eget.
Hová megyünk először? - kérdezte Marci
- Várj csak, mindjárt megnézem a listát.- felelte a Télapó. A csuda vigye el, a nagy sietségben otthon felejtettem a szemüvegemet.
- Egyet se félj Télapó! Marci majd elolvassa nekünk az úti célt! - mondta vidáman Míra.
- Nahát, Marci, te már tudsz olvasni? Ezt nevezem! - örvendezett a Télapó
- Igen, mert internetezés közben megtanultam.- mondta Maci szerényen. Az első cím Nefelejcs utca 13.
Koma és Soma nagyon jól hallott. Egy percen belül már a megadott címen is voltak.
- Na, gyerekek megérkeztünk. Bejöttök velem, vagy megvártok inkább idekint? - kérdezte a Télapó.
- A kéményen át megyünk be? - lelkendezett Míra.
- Igen, természetesen! Máshogy nem is szabad. Ez a szabály. - magyarázta a Télapó.
- De valakinek vigyáznia kellene a szánra, nem gondoljátok? - kérdezte Marci.
- Ebben igazad van Marcikám. Szeretnél te maradni Komával és Somával?
- Maradj te is Télapó! Majd én bemegyek egyedül. Könnyen beférek. Egy szempillantás alatt vissza is jövök, majd meglátod. - ajánlotta Míra.
- Bátor kislány vagy Míra. Várj, összeszedem neked az ajándékokat, amiket a karácsonyfa alá kell tenned. Minden rendben lesz. -szólt a Télapó.
- És ha felébred valaki? Azért én féltem Mírát egy picit. Nagyon szeretem, és nem örülnék, ha baja lenne.- aggódott Marci.
Minden a legnagyobb rendben van! Ne aggódj. Ilyenkor a kutya se ébred fel, ez is szabály. - szólalt meg Soma.
Ezen kívül meg a Télapóval vagytok, ez a legnagyobb garancia. Semmi vész. - tette hozzá Koma.

Míra nagyon ügyes volt. Hipp-hopp, becsusszant a kéményen át a házba. Ahogy a Somáék mondták, a ház népe aludt, mint a bunda. Hamar a fa alá kerültek az ajándékok, aztán uzsgyi ki a házból vissza a szánra.
- A következő cím a Kályhacső utca 3. Ide már én is veled tartok.- mondta Marci Mírának lelkesen. Ahogy elnézem el is kél a segítség. Itt 7 gyerek van, és 2 felnőtt. Ez összesen 9 csomag.
Ment minden, mint a karikacsapás! Így van ez, ha két ilyen jó segédje van a Télapónak.
A 12. címhez érve a zsák kiürült, Míra elfáradt, és elaludt.
- Megérkeztünk hozzánk. Súgta halkan Marci. Bejössz velünk Télapó?
- De be ám! Méghozzá a kéményen át. Éppen eleget lustálkodtam, mi alatt ti segítettetek nekem. Ne félj, Míra sem fog felébredni. Tudod, a szabály, az szabály! - felelt a Télapó.
Mi után a Télapó befektette Mírát az ágyba, gondosan betakargatta. Marcinak szép álmokat kívánt, és megvárta, amíg ő is elalszik. Lefelé menet elővett a kabátja alól egy jókora zsákot, ami telis tele volt ajándékokkal. Bizony ám! Egy zsák ajándékot kapott Marci, Míra, Bogi, sőt még a szüleik is.