Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

M1: Esély

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló: Oroszlánszívű Benedek meséje

Kíra baba a mosoly tündér

Azt mondják az okosok, hogy mindenkitől tanulunk valamit, akivel csak találkozunk. Nem számít, hogy fiú vagy lány az illető, de még az sem, hogy öreg vagy fiatal. Hogy mit taníthat nekünk Kíra baba, a maga csupán 1 évével? Ebből a meséből kiderül.

Először is fontos a megnyerő külső. Sokkal könnyebb úgy felfedezni a világot, ha az ember csinosan indul útnak. Szerintetek nem a baba dönti el, hogy mit visel, hanem az anyukája, mivel ő öltözteti? Az lehet, ám, ha a babának nem tetszik, amit ráadni készülnek, vagy addig ficánkol, amíg az anyuka feladja a harcot és másik ruhát választ, vagy ha ez nem válik be, egész séta alatt sír, és hiába próbálja megnyugtatni, semmi nem használ. Kíra baba és anyukája is találkoztak egy ilyen sírós babával a minap.
- Tudom ám, hogy mi a baj! De ne sírj! Ha sírsz, akkor nem látszik, hogy milyen értelmesen tudsz nézni. Ha anyukád nem látja, milyen okos vagy, azt fogja gondolni, hogy csak egy tehetetlen kisbaba vagy, és nem fog komolyan venni. Hagyd abba a sírást, és próbáld kinyitni szép nagyra a szemed. Valahogy így - kezdte Kíra baba.
- Hűha, látom, te ezt jól begyakoroltad! - mondta a sírós, aki idő közben sírni iselfelejtett, Kíra gyönyörű szemei láttán.
- Dehogy gyakoroltam! Rólam tudják a szüleim, hogy nem akármilyen kislánnyal van dolguk! Képzeld én már pohárból inni is tudok, ismerem a színeket és a formákat, és egyedül enni is gyakorlok. - felelte Kíra
- Hogyhogy? Hiszen még csak 1 éves vagy! - csodálkozott a baba.
- Na és? Az önállóság nem korfüggő. Csak el kell döntened, hogy nyafogsz és elhagyod magad, vagy nekiállsz felfedezni a világot! - mondta vidáman Kíra
- És te nem félsz?
- Mitől félnék? Nekem van a világon a legszebb és legjobb anyukám és apukám. Ők vigyáznak rám, de azt is megengedik, hogy kipróbáljam, egyedül mire vagyok képes. A múltkor is krémtúrót ettem, és csupa maszat lettem, de olyan mókás volt. Egy egész képsorozat készült róla, mindjárt meg is mutatom. - mondta Kíra és elővette a képet a babakocsiból.
- De aranyos vagy! És nagyon ügyes is! Megértem, hogy téged komolyan vesznek a szüleid! - dicsérte meg a baba
- Téged is komolyan vesznek majd, ha megmutatod, hogy nagyon is ott vagy velük és csak pici vagy, nem buta! - magyarázta Kíra
- És szerinted figyelni fognak rám?
- Már hogyne figyelnének! Hisz most is te vagy számukra a legfontosabb, hát még, ha megmutatod, milyen érdeklődő és vicces vagy!
- Vicces?
- Igen! Alapszabály, hogy mindig nevess, vagy legalább mosolyogj! Ha így teszel, a szüleid is vidámak lesznek, sőt, mindenki, aki csak lát téged. Nincs is szebb dolog, mint jó kedvre deríteni másokat.
- És ha mindig csak nevetek, akkor honnan fogja tudni anyukám, hogy éhes vagyok, vagy fáradt, vagy szeretnék valamit? - csodálkozott a baba
- Hát szedd össze magad, és tanuld meg kifejezni, mit szeretnél.
- De sírni sokkal egyszerűbb és szinte mindig beválik. - nyafogott a baba
- Na, jó, ha nagyon eleged van vagy fáj valamid és nyűgös vagy, akkor sírhatsz, de nevetni sokkal több okod lesz, majd meglátod.
- Találkozunk még? - kérdezte a baba
- Hát, ha nem sírsz sokat és nyitva lesz a szemed és a füled, hogy felfedezd a világot, egy mosolyban biztos megtaláljuk egymást
- Miért vagy te ilyen okos? - csodálkozott a baba
- Viccelsz? Hiszen már 1 éves vagyok! - vágta rá Kíra és kacagva elszaladt.