Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

M1: Esély

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló: Oroszlánszívű Benedek meséje

Kacsa a nokedlit?

Ha még akad valaki, aki nem hisz a mesékben, ezek után garantálom, hogy fog. Persze nekem könnyű, mert mindig is hittem bennük. De mégis, mi mást tehetnék?
Ami Barnával történt, az egyszerűen szuper. Ő mesélte el nekem. Hogyan? Amikor csupán hat hónapos? Hát kérem, ez itt a lényeg! A varázslat. Az egyik fényképét néztem, amit a nagynénje küldött nekem róla, éppen azért, hogy el tudjam mesélni, mi történt. A kép beszélt helyette. Bele is vágok, mielőtt még kipróbálnátok, nektek is beszélnek-e a képek. Ja, még annyit, hogy Barna a továbbiakban Tücsök néven fog szerepelni. Az ő kérésére, mivel mindenki így hívja.

Tehát: ma is, mint rendesen, Tücsök a kacsás meséjét nézte. Nincs ezen miért meglepődni, hisz az a kedvence, ám a piros sapkás kacsa egyszer csak ezt mondta:
- Tücsök! Én nem akarok nokedlit enni. Az nagyon megterhelő egy kiskacsának, és megfájdulna a hasam. Kérlek, mondd meg nekik, hogy ne tömjenek ilyesmivel!
- A terem buráját! - csapott az asztalra Tücsök. Sőt, még sikított is egyet, mivel imádja hallatni a hangját.
- No, mi történt, Tücsök? ? kérdezte az anyukája.
- Hallod ezt, anya?! Nokedlivel etetni egy kiskacsát?! Az ember esze megáll!
-Biztosan azért van, mert a felnőttek körében elterjedt a ?nyeli, mint kacsa a nokedlit? mondás, és ezt valaki komolyan vette - felelte az anyukája.
- Anya! Intézzük el, hogy kapjon ő is sütőtököt! Az való a kicsiknek. Nekem is a kedvencem! - kérte Tücsök.
- Csak az a baj, hogy a te sütőtöklevesedet mindig küldi nekem egy jó barátom, és a receptjét nem ismerem. Mindig csak annyi levest küld, ami neked elég. Ősi recept alapján készíti el, és egyszerűen nem hajlandó elárulni a titkot - mesélte az anyukája.
- És van még abból a levesből? - kérdezte Tücsök.
- Igen. - válaszolta anyukája.
- Szuper! - örvendezett Tücsök, majd ismét egy nagyot sikított. - Akkor hívjuk ide a kiskacsát!
- A TV-ből? De mégis, hogyan?
- Jaj, anya! Mi sem egyszerűbb ennél! Csak mondd neki, hogy ugorjon ki! - méltatlankodott Tücsök.
- Rendben! Te vagy a Főnök. Kiskacsa, ugorj, ki a filmből, ide a nappalinkba, és egyél velünk sütőtöklevest! - próbálkozott anya.
- Jó! De nem veszik észre, hogy eltűntem? - kérdezte a kacsa.
- Inkább a nokedli? - vágta rá Tücsök.
- Már ott is vagyok! - kiáltott a kacsa, majd egy nagy ugrással Tücsök mellett termett.

Hát ez óriási! - ujjongott anya, és már hozta is a két adag töklevest az uraknak.
- Köszönöm szépen, Tücsök, hogy megmentettél a nokedlitől. Van két testvérem. Nekik is vihetek ebből a finom sütőtöklevesből? - kérdezte a kacsa.
-Tücsök jószívű kisfiú. Így is a sajátját osztotta meg veled. Ne haragudj, de nem adhatom neked az összes levest. A receptet nem ismerem, és nem tudom, mikor kapunk újabb adag finomságot - szólt anya.
- Megértem! Tücsök szerencsés, hogy ilyen kedves és gondoskodó anyukája van. Akkor én most megyek is vissza a mesébe, és köszönök mindent ? mondta a kacsa.
- Várjunk csak egy picit! A nagybácsid nagyon gazdag, ugye? - kérdezte Tücsök.
- Hát, az biztos. Folyton az aranyait számolgatja - mondta a kacsa

Van egy ötletem! Anyukám küld egy levelet a séfnek, aki készíti nekem a töklevest, és megírja, milyen nagy szükségetek van erre a pompás eledelre. Még fizetni is hajlandóak vagytok, ha nektek is rendszeresen küld belőle, hiszen a minőségnek meg kell adni az árát. Ha a nagybácsitok is megkóstolja, biztosan egy vagyont fizet majd. Ahogy ismerem, literszám főzeti majd a levest, hogy eladhassa. Mintha nem lenne elég pénze a vén kacsának! Na, mit szóltok? Jó terv? ? kérdezte Tücsök.
- Zseniális!- felelte a kacsa.
- Ez az én fiam! Megyek is levelet írni - tette hozzá anya.