Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

M1: Esély

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló: Oroszlánszívű Benedek meséje

Jázmin és a hercegnő bálja

Jázmin már 5 éves. Elmondása szerint tinisedik. Mindig vidám, egész nap játszik és ugrál. Legkedvesebb játszótársa a nővére Eszter, és a cicája Pamacs.

búbos banka

Pamacs is nagyon szereti Jázmint, mindent megenged neki. Nagyon jókat játszanak együtt. Amikor ma reggel felkeltek, még egyikük sem tudta, hogy ez lesz életük legizgalmasabb napja. Javában játszottak már a friss levegőn, amikor egyszer csak elrepült felettük egy búbos banka és egy levelet pottyantott Jázmin kezébe.

- Nézd Pamacs! Vajon kinek szól ez a levél? - csodálkozott Jázmin.
- Várj, mindjárt megnézem. Sajnos ezt nem macskakaparással írták, így nem tudom elolvasni. Mutasd meg a levelet Anyáéknak. - javasolta Pamacs.
- Jó! Máris jövök, és elmondom, mi áll a levélben! - kiáltotta Jázmin és beszaladt a házba.
- Anya! Képzeld, kint játszottunk Pamaccsal és akkor jött egy madár, és a kezembe pottyantotta ezt a levelet. - mesélte lelkesen Jázmin.
- Hogy mik vannak! - csodálkozott Anya. Add ide, mindjárt felolvasom neked. „Erdei Brigitta főhercegnő és a két hercegkisasszony részére haladéktalanul!”
- Ezek bizony mi vagyunk! Máris szólok Eszternek! - mondta Jázmin és elszaladt.
- Lányok! Nagy hírem van! Rezeda hercegnő bált rendez ma este és mi mindannyian hivatalosak vagyunk rá! - mondta izgatottan Anya
- Szuper! De ki az a Rezeda hercegnő, és hogy jutunk el hozzá? - kérdezte Eszter
- Azt írja, hogy nem baj, hogy mi nem tudunk róla semmit, mert ő viszont annál többet hallott rólunk és nagyon szeretne megismerni minket. Különösen Jázmint és az ő híres Pamacs macskáját. Legyünk készen este 7 órára, akkor érkezik a hintó, ami elvisz minket a kastélyba 13 vadvirágos réten túlra. - folytatta Anya
- Ír még valamit? - kérdezte izgatottan Jázmin
- Igen! Azt, hogy szeretné, ha Pamacs megtisztelné azzal, hogy megmutatja milyen okos, és mi mindent meg tud csinálni. Neki van 6 macskája, de ők csak lustálkodnak egész nap.
- Hűha! Akkor nincs vesztegetni való időnk! Máris rohanok és beszélek Pamaccsal.

Pamacs úgy unatkozott, amíg várta Jázmint, hogy hangos horkolásba kezdett. Csak kis gazdája dorgáló hangja ébresztette fel.

- Kelj fel hétalvó! Rengeteg dolgunk van! - Mi az? Mi történt? Ég a ház? Én nem vagyok jó tűzoltónak. - felelte a macska és egy nagyot nyújtózott.
- Jaj, ne haragudj, nem akartam rád förmedni, csak tudod, olyan izgatott vagyok a ma esti bál miatt. - mondta Jázmin és megszeretgette Pamacsot.
- Bál? Miféle bál? - csodálkozott a macska.
Jázmin és Pamacs - Ez egy olyan bál lesz, ahol megmutathatod, hogy te vagy a legszebb és legokosabb macska az egész világon.
- Jó, de ugye azt tudod, hogy én nem vagyok olyan, mint a cirkuszi majmok? Én csak azért engedelmeskedem, mert te kérsz meg rá. Mások nem tudnának rávenni semmire. Téged szeretlek, neked mindent lehet. - magyarázta Pamacs
- Persze, hogy tudom, ne aggódj, nem csinálok majmot belőled, hisz tudod, mennyire szeretlek. - nyugtatta meg Jázmin.
- Milyen bál lesz? Macskabál?
- Macskák is lesznek, de állítólag lusta mind. Ezért szeretne veled találkozni Rezeda hercegnő, mert ő hallott rólunk és tudja milyen okos macska vagy. - mesélte Jázmin.
- Ja, Rezeda 13 vadvirágos réten túlról! Miért nem ezzel kezdted!
- Te ismered, te kópé?
- Csak a környékbeli macskák pletykáltak ezt-azt. A lényeg, hogy majd megpukkadnak az irigységtől, ha megtudják, hogy ott jártam. Ne aggódj, nem hozok rád szégyent! - ígérte Pamacs
- Az jó! Én meg majd nem kérek nehéz dolgokat. Tényleg, te szoktál egeret enni?
- Enni? Dehogy! Nagyon finomakat kapok én tőletek. Az egereket csak kergetni szoktam, mert jó móka, ahogy szedik a lábukat. Egész nap tudnám kergetni őket.
- nevetett Pamacs
- Remélem, majd nem veszted el az eszed, bármilyen próbát kell is kiállnod. Nem szeretnék szégyenben maradni egy igazi hercegnő előtt - mondta Jázmin
- Számíthatsz rám. De ha mégsem bírnék magammal, legyen egy jelszó, amit csak mi ketten tudunk. Ha azt kimondod, észre térek. - javasolta a macska.
- Jó ötlet! Mi legyen az?
- Valami finomság, amit hogyha meghallok, tátva marad a szám.
- Mondjuk: „csirkepörkölt” - kiáltotta Jázmin
- Na, az beválik! Még a nyál is összefutott a számban. - lelkesedett a macska
- Jól van! Ha ma este ügyes leszel, beszélek Anyával, hogy készítsen neked holnap ebédre. – ígérte Jázmin.

Jázmin hercegnő

Ahogy közeledett az este, mindenki egyre izgatottabb lett. Eszter arra gondolt, hogy Blankát viszi kísérőül a bálba és előadják a mazsorett koreográfiát, amit ők ketten találtak ki. Anya Apával megy, Jázmin és Pamacs lesznek az est fénypontjai. Persze csak Rezeda hercegnő után, nehogy még megsértődjön itt nekünk.
Jázmin felvette a világoskék ruháját.

- Na, szép vagyok így kis cicám?
- Mi az, hogy! Te vagy a legszebb kis hercegnő a világon! - felelte Pamacs.
- Köszi, akkor megnyugodtam.

Pontban este 7 órakor begördült Rezeda hercegnő 6 lovas hintója, hogy Jázmint és családját 13 vadvirágos réten túlra vigye. Természetesen Blanka számára is volt hely. Szerintem a hercegnő titkon remélte, hogy a híres mazsorett páros nyitja meg a bált.

- Hú, de izgi! Remélem, hamar odaérünk. Már nagyon kíváncsi vagyok. - mondta Anya
- Biztos hamar odaérünk, hisz 6 ló fog száguldani velünk! - jegyezte meg Apa
- Addig én alszom egyet. - gondolta Pamacs és horkolni kezdett

A 6 szépséges paripa csak úgy vágtatott! Senki sem félt, Rezeda hercegnő a legjobb lovait fogatta be Jázminék tiszteletére. 20 perc sem telt bele, és már a kastélyba is értek. Odabent nagy volt a nyüzsgés. Mindenki türelmetlenül várta, hogy kezdetét vegye a bál. Eszter és Blanka előadása parádésra sikerült. Mindenki állva tapsolt. Rezeda hercegnő csak azért nem, hogy betartsa az illemszabályokat, de kétség kívül ő is nagyon elégedett volt. Elérkezett hát Jázmin és Pamacs bemutatója. Mindenki lélegzet visszafojtva figyelt.

- Pamacs, ülj le! - jött az első vezényszó.
- Bravó! - kiáltotta valaki, mi után a macska engedelmeskedett.
- Gyere ide légy szíves! - kérte Jázmin

Pamacs odament, ezért jutalmul előkerült egy gombolyag fonal, és egy kis játék következett. A macska nagy izgalommal kergette a fonal végét, amikor egy varázsló unatkozni kezdett, és tréfából egérré változtatta Jázmint! Amint meglátta, kergetni kezdte. Jázmin persze meglepődött, de egyáltalán nem ijedt meg. Csak futott, ahogy a lába bírta. Amikor már kezdett fáradni felkiáltott:

- Jázmin vagyok, ne kergess tovább!
- Persze, ezt akárki mondhatja! - vágta rá a macska
- Csirkepörkölt! - kiáltotta Jázmin

Abban a pillanatban Pamacs leült, és várta mi történik. Egy perc múlva megtört a varázslat és Jázmin nem volt többé kisegér. Örömujjongástól visszhangzott a kastély. Jázmin és Pamacs megkapta a legmagasabb kitüntetést, amit csak Rezeda hercegnő adhat. Mindenki nagyon büszke volt rájuk, de a legjobban Jázmin volt büszke az ő szép és okos cicájára. Reggelig tartott a mulatság. Senki sem tudta, mikor aludtak el. Egy biztos. Mire felébredtek, csipkepörkölt illat töltötte be a házat.