Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

M1: Esély

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló: Oroszlánszívű Benedek meséje

Miért pityereg Kapitány?

Helka és Kifli

Helka és Kifli nagyon jóban vannak. Jól megértik egymást, ezért gyakran beszélgetnek levegőzés közben. Tegnap is így történt. Hogy miről tanácskozott a két jó barát? Ebből a meséből kiderül.
- Képzeld Helka úgy hallottam, hogy Kapitány sirdogál. - kezdte Kifli
- Hát ez furcsa! Kapitány semmitől és senkitől sem fél. Inkább tőle tartanak, mert elég vadóc egy liba. Biztos, hogy jól hallottad?
- csodálkozott Helka
- Én is meglepődtem, de Zsömle biztosan állítja, hogy hallotta, amikor Kapitány Tatárfejűnek panaszkodott. Valami olyasmiről gágogtak, hogy őt nem szereti a Télapó.
- mesélte Kifli.
- Ez csakis valami tévedés lehet, hiszen a Télapó mindenkit szeret. Még az olyan izgága, vakmerő libákat is, mint a mi Kapitányunk. - magyarázta Helka

Ez idő alatt a két liba még mindig gágogott. Olyan hangosan veszekedtek, hogy tőlük zengett az egész utca. Kapitány és Tatárfejű

- De nem!
- De igen!
- De akkor is nekem van igazam!

Ennek már fele se tréfa. Szólok anyának és apának, hogy tegyünk rendet a libák között és derítsük ki, mi ez a nagy veszekedés. Te várj meg itt, kedves Kifli! - kérte Helka.
- Menj csak, aztán mesélj el mindent, én itt leszek és várok türelmesen. - felelte Kifli.
- Mi ez a lárma rosszaságok? - szólt a libákra apa, mi után odaértek.
- Ő kezdte!
- Nem, mert ő volt! - Na, elég legyen libák, halljuk szépen, mi a baj! Egyszerre csak egy gágogjon. Kezdje Kapitány! - tett rendet anya.

Hát azzal kezdődött, hogy a tyúkok találtak egy képet a Télapóról. Látjátok? Itt van. Télapó Nem tudom, hogy honnan szerezték, de a kép láttán eszembe jutott, hogy nekem már megint nem hozott szaloncukrot meg csokit. - sopánkodott Kapitány.
- De a libák nem is szeretik az édességet, te butus! - nevetett Helka
- Én is ezt mondtam! - vágta rá Tatárfejű. Ebből lett a perpatvar!
- De honnan tudjam, hogy szeretem-e a csokit, ha ki sem próbálom? - méltatlankodott Kapitány.
- És kérted a Télapót, hogy hozzon neked édességet? - kérdezte Helka
- Dehogy kértem! A Télapónak az a dolga, hogy kitalálja mindenki gondolatát, sőt még olyat is hozzon, amire nem is gondoltam! - mondta nagyképűen a liba.
- Ez bizony nagy tévedés! Először is kérni kell, aztán pedig jól kell viselkedni, és várni, hátha teljesül a kívánságunk. - magyarázta apa
- Akkor hát ez a baj! Nem is kértem, jó liba pedig végképp nem vagyok! - szólt Kapitány szomorúan, és pityeregni kezdett.
- Ne sirdogálj libuskám! Van rá egy egész éved, hogy megtanulj jól viselkedni. Ha nem megy, majd gyakorolsz. Ki tudja, talán a következő télen téged is meghallgat a Télapó, csak ne légy ilyen gonosz és ne támadj meg mindenkit! - vígasztalta Helka.

Hogy megjavul-e Kapitány, azt majd meglátjuk. Egy biztos. Helka sok-sok ajándékot kap minden évben, mert igazán jó szívű, kedves és aranyos kislány. És nemcsak a Télapó tudja ezt, hanem a Jézuska is.