Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

M1: Esély

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló: Oroszlánszívű Benedek meséje

Filip a négylábú tanítómester

Filip és Ricsi

Tegnap a kutya suliba érve a szokásosnál is nagyobb öröm fogta el Filipet. Ott volt ugyanis az ő kedves barátja Aragorn a farkas. Zsófival érkezett, aki a kutyák és farkasok viselkedésének tanulmányozásában igazi nagykoponya. Mi után barátságosan üdvözölték egymást, Zsófi nagyot sóhajtott, majd így szólt:

- Aragorn mostanában még a szokásosnál is csínytevőbb. Egyszerűen nem lehet vele bírni! Elcseni a telefonomat, a többi farkas játékait és mindent, amihez csak hozzáfér. Ez még nem is lenne baj, de nem hajlandó visszaadni a megszerzett zsákmányt, csakis valami finomság fejében. Ezen kívül fegyelmezetlen, és türelmetlen is. Arra gondoltam, hogy eltölthetne veletek egy napot itt a kutya iskolában, ha nincs ellene kifogásotok. Filiptől biztosan tanulna némi fegyelmet.

- Részemről semmi akadálya.- mosolygott Ricsi, és Filipre nézett, aki helyeslően vakkantott.
- De jó! Tudtam, hogy számíthatok rátok!- örvendezett Zsófi. Meglátjuk, mennyire lesz öntörvényű a mi Aragornunk. Végig itt leszek és figyelek.

Mi után mindenki készenállt vagyis felsorakoztak a négylábú segítőtanoncok és leendő gazdáik, izgatottan várták az első feladatot. Ezalatt Aragorn békésen leheveredett. Gondolta kényelmesen elhelyezkedik, hogy páholyból nézze az eseményeket, aztán ha megunja, hát alszik egyet. Fene nagy kényelméből Ricsi hangja zökkentette ki.

- Mindenki Filipet figyelje, hisz ő a profi segítőtárs! Főleg te figyelj jól Aragorn koma, mert te leszel az első, aki megpróbálja végigcsinálni a feladatsorokat, ha Filippel a végére értünk.
- Mi csoda? Méghogy én? Én farkas vagyok, és nem kutya. Nekem nem lehet parancsolni, majd én bebizonyítom!- gondolta Aragorn

Hogy mi mindent csinált Filip? Például kinyitotta az ajtót a kilincsre kötött hosszú madzag segítségével. A szájába vette, és addig húzta, amíg ki nem nyílt az ajtó. Ez nagyon nagy segítség, hiszen, ha a gazdi nem éri el a kilincset, mert nem tudja kinyújtani a kezét, vagy a kerekesszék lábtartója miatt nem fér az ajtóhoz, gond nélkül ki tud jutni a szobából, és nem kell egy másik ember segítségére hagyatkoznia, hála az ő kedves négylábú barátjának. De ez még messze nem minden! Volt még villanykapcsolás, kosár cipelés hiszen gazdi mindkét kezét lefoglalja a kerekesszékkel való közlekedés, és lévén, hogy se nem polip, se nem földönkívüli, nincsenek további kezei, amikkel bármit is megfoghatna. Az összhang, ami Filip és Ricsi között volt, még Aragornt is ámulatba ejtette. Egy valami nem hagyta nyugodni, mégpedig az, hogy lehetséges, hogy ennyi szorgoskodás mellett Filip nem követ el egy csibészséget sem, és még jutalom falatot sem követel, sőt, még Ricsi zsebéhez se lopakodik, hogy elcsórja a teniszlabdát, hogy végre játszhasson egy kicsit. Mi közben ezen elmélkedett, az utolsó feladathoz értek, vagyis Ricsi kérésére Filip odavitte neki, amire éppen igényt tartott. Lehetett az bármi. Mobiltelefon az asztalról, tv távirányító, slusszkulcs, vagy akár tojás is. Filip szépen odavitt mident, és Ricsi kezébe adta.

- Elképesztő! Minden tárgyat odavitt és még átadni is hajlandó volt őket mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Ezt már komolyan nem tudom mire vélni.- méltatlankodott Aragorn.

Amikor Filip végzett a bemutatóval, hatalmas taps és némi jutalomfalat szólt érdemei elismerésére. Filip zsenialitása dacára nem hordta fenn az orrát. Dicsfényben sütkérezés helyett odanent Aragornhoz és így szólt:

- Most te jössz farkas koma! Ne hozz rám szégyent! Ugye nem akarod, hogy butának tartsanak?
- Persze, hogy nem mivel okos vagyok. Csak azt nem értem, miért csinálod ezt? Miért hódoltál be az embereknek, és még jutalmat se vársz érte. Miért éri ez meg neked?
- A válasz egyszerű. Azért születtem, hogy segítsek a gazdámnak. Ő nagyon rendes és megérdemli. Nekem ez az egész csak játék, szórakozás, neki viszont óriási segítség vagyok. És itt mindegyikünk. A többi kutya is azért tanul, hogy kiváló segítőtárs váljon belőle. Mi segítséget adunk az embereknek, és cserébe szeretetet, és őszinte barátságot kapunk.

Aragorn már éppen azon volt, hogy azt mondja, hogy blablabla, amikor Filip hirtelen eltűnt mellőle, és elrohant. Azt történt, hogy az egyik kerekesszékes kislány megunta a várakozást, és gondolta, lehajol a földön lévő teniszlabdáért, hogy játszon egy kicsit leendő kutyájával. De mivel gyengék az izmai, nem tudta megtartani magát, és kiesett a kerekesszékből. Filip ösztönösen, kérés nélkül a kislány segítségére sietett. Izmos testét megfeszítve stabilan állt a kislány előtt, aki bátran rátámazkodhatott, hisz Filip nem csuklott össze alatta, így a kislány viszonylag könnyen vissza tudott ülni a székbe. Nagyon-nagyon hálás volt Filipnek a segítségéért, hatalmas ölelést és némi jutalomfalatot kapott. Filip nagylelkűen elfogadta ezt a gesztust, mert számára is mindig jól jött a potyakaja.

- Most már értem. - mondta Aragorn, és hibátlanul teljesítette a feladatokat. Kapott is érte elismerést bőven. Hogy az otthoni csínytevéseiről is lemondott-e? Azt nem tudhatjuk biztosan. De, hogy átérkékelte az emberek és állatok közötti kapcsolatot, az kétségtelen.