Cikkek, rádió és tv-műsorok Koncz Erikával:

Óbudai Anziksz:Amikor a mesének folytatódnia kell

M1: Esély

168 Óra: Mese neked

Tilos Rádió: Rehab a tortán

TV2 Napló: Oroszlánszívű Benedek meséje

Balázs és az elkóborolt kismalac

Balázs

Balázs nagyon okos fiú. Még nincs két éves és már tízig tud számolni. Nagyon érdeklődő, mindent megfigyel. Szereti az állatokat, kívülről fújja melyikük milyen hangot ad. Igazán belevaló kis fickó, aki imádja az autókat és motorokat.

Tegnap éppen autózni indult, amikor egyszer csak nagy röfögést hallott.
- Különös! Hogy kerül ide malac? - morfondírozott, mi közben a malac egyre hangosabban röfögött, majd végül odaért Balázshoz és az autó elé ült.
- Szia, Balázs! Jó sokat gyalogoltam, mire ideértem.
- Szia, röfi! Hogy kerülsz ide? Talán meglógtál a déditől? - kérdezte.
- Hát igen. Tudod nagyon unatkoztam és gondoltam eljövök hozzád, hátha csinálunk valamit együtt. - felelte a malac
- Például mit? És miért van rajtad gumicsizma? - csodálkozott Balázs.
csizmás malac - Mert nem akartam sáros csülkökkel ide állítani, és nincs annál jobb móka, mint gyaloglás közben beleugrani minden pocsolyába, ami útba esik. - nevetett a malac.
- Na, ezzel egyetértek. De honnan szereztél mind a 4 lábadra csizmát? - érdeklődött Balázs
- Ez igazán nem nagy ügy. Egy macska adta nekem őket. Ő mindent meg tud szerezni, mert a macskák a világ urai és nem ismernek lehetetlent. - mesélte a malac
- És mit adtál cserébe, ennek a világ ura macskának?
- Megígértem neki, hogy kiderítem, miért nem indul a szombati versenyen a kedvenc autója. Azt mondja nagyban fogadott rá, és muszáj, hogy valaki rávegye, hogy versenyezzen. - mesélte a malac
- Ezek szerint, te nem is azért jöttél, mert unatkoztál otthon, hanem azért, hogy megkérj, hogy menjek el veled, és beszéljem rá az autót a versenyre ugye, te kis füllentős?
- Hát, ami igaz az igaz. Tényleg erről van szó. Bocsánat, hogy nem mondtam el az elején. - mondta halkan a malac
- Jól van, most az egyszer elnézem neked, de csak azért, mert autóversenyről van szó. De jegyezd meg, hogy nagyon csúnya dolog füllenteni. - dorgálta meg Balázs
- Ígérem, többé nem fordul elő.
- Helyes! Akkor most már indulhatunk is az autóhoz. Pattanj be mellém és mondd az utat. - mondta lelkesen Balázs
Ekkor váratlanul megszólalt Balázs autója.
- Nem is tudom, hol kezdjem. Be kell vallanom, hogy én jól ismerem azt az autót, és nem kell megkeresnetek, mert itt áll előttetek.
- Te vagy az? Hogyhogy? - csodálkozott Balázs
- Amikor még a játékboltban laktam, minden éjjel kiosontam a boltból és száguldoztam egyet a közeli játszótéren. Később a többi autó is velem tartott és versenyezni kezdtünk. Egyszer aztán meglátta a macska, hogy mi történik, és fogadásokat kötött ránk. Eleinte még tetszett is a dolog, de aztán egyre többen jöttek és fogadtak. Nagy hajsza volt és nekünk versenyeznünk kellett, még akkor is, ha nem éreztük jól magunkat. Elhatároztam, hogy többé én nem megyek ki éjjel a boltból, hanem megvárom, amíg értem jön valaki és hazavisz, és akkor majd csak játékból autózunk, nem azért mert muszáj. Szerencsére hamar jöttek a szüleid és megvettek. Azóta én vagyok a legboldogabb 4-es számú autó a világon. Már csak azt nem tudom, honnan tudta meg a macsek, hogy hozzátok kerültem, és miért fogadott megint, amikor tudja, hogy én már nem versenyzem.
- A világ ura macska mindent tud, amit tudnia kell. - vágta rá a malac
- Hogy mik vannak! - hökkent meg Balázs. Szerintem nem gonosz ez a macska, csak tényleg elhiszi, hogy ő a világ ura. Van egy ötletem! Ideje megleckéztetnünk. Elmegyünk szombaton a versenyre, úgy teszünk, mintha veszítenénk, aztán az utolsó pillanatban mégis belehúzunk és megnyerjük a versenyt. Aztán majd én beszélek azzal a világura macskával. - mondta elszántan Balázs.
Így is lett. A verseny után Balázs elment a macska otthonába, hogy beszéljen a fejével. Őkelme éppen a kanapén terpeszkedett, és újságot olvasott. Elégedetten vette tudomásul, hogy megint jó fogadást kötött.
- Jó napot fiatalúr! Miben állhatok a szolgálatára? Ma jó kedvem van, így bármit kérhet. - üdvözölte illendően a macska
- Jó napot világura macska! Azért jöttem, hogy megkérjem, hogy bánjon kicsit jobban az autókkal, ne hajszolja túl őket, és csak akkor versenyezzenek, ha jól érzik magukat. Legyenek rendszeresen karbantartva, és ne kelljen éjjel edzeniük. Nem jó, hogy kilógnak a játékboltból. Sőt, a régi autókat javíttassa meg, hogy ők is versenyezhessenek. Ha jól sejtem, uraságod megengedheti magának, hogy a legjobb szakembereket fogadja fel. Ismerek jó párat én magam is.
- Megfontolandó, amit mond. Esetleg nem akarna nálam dolgozni? - felelte a macska
- Jó lenne, mi? Világura macska. - mondta Balázs és nevetve búcsút intett.